2012. július 8., vasárnap

Illatos egyben sült karaj

Hozzávalók:

  • 1 db rövidkaraj egyben
  • 3 csokor zöldpetrezselyem
  • 6-8 cikk fokhagyma
  • 1/2 db zöldpaprika
  • 6-8 cm gyömbér
  • koriander levél
  • citromfű 
  • csípős paprika Erős Pista
  • 1 ek zöld curry paszta
  • 1/2-1 dl olívaolaj
  • 5-10 dkg margarin





Elkészítés:
A kicsontozott karajt megmossuk és szárazra töröljük.


Majd nagy téglalap alakúra formázzuk.
Éles késsel kívülről befelé haladva a hús alsó egyharmadánál hosszában bevágjuk a húst, de nem vágjuk el teljesen, majd 2 cm-t függőlegesen felfelé vágunk és a kést kifordítva bentről kifelé haladva újra szétvágjuk a húst.
Így egy nagy szelet húst kapunk.



A húst mindkét oldalán megsózzuk, borsozzuk és az alábbi fűszeres massza nagy részével vastagon megkenjük.

Egy késes robotgépben összevágjuk az összes fűszert, a petrezselymet, a fokhagymát, a zöldpaprikát, erős paprikakrémet, a gyömbért, a koriandert, a keleti citromfüvet és a zöld curry pasztát.
Az olívaolajat is beleöntjük, ez segíti, hogy a szárazanyagokat el tudjuk vágni.

Megjegyzés:
Zöld curry pasztát készen lehet venni, a következő fűszerekből készül:
citromfű, mogyoróhagyma, szójaolaj, chili, cukor, fokhagyma, galangál, só, koriander, bazsalikom, kínai gyömbér, tamarind, római kömény, élesztőkivonat, feketebors, szerecsendióvirág, kaffír lime,…



Most visszahajtjuk a húst eredeti formájára és kívül is bekenjük a maradék fűszermasszával.
Egy tepsiben margarin nagy részét felhevítjük a gázon és felső felével lefordítva beletesszük a húst.
Néhány perc alatt piros kérget sütünk a húsra.

Most óvatosan két lapáttal megfordítjuk és az alsó felét is megsütjük 1-2 perc alatt.

A robotgépbe öntünk 2-3 dl vizet, ezzel egyúttal ki is öblítjük a maradék fűszereket és ezt a levet a hús alá öntjük.
A maradék kis margarint ráhelyezzük a hús tetejére, majd alufóliával befedjük
és 210-220 C fokra előmelegített sütőbe tesszük.


Ezen a hőmérsékleten sütjük 20-25 percig, majd csökkentjük 170-180 C fokra a hőfokot.
1-1,5 óra alatt megsütjük a pecsenyét.


Kicsit hagyjuk pihenni és csak ezután szeleteljük fel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.