2012. július 6., péntek

Kovászos káposzta


Hozzávalók:

  • 1,5 fej fejes káposzta
  • 1 nagy csokor friss kaporszár
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 10-15 db egész fekete bors
  • 4 db babérlevél
  • 4-5 tk só
  • 1 szelet pirított kenyér
  • víz



Elkészítés:

A kovászos káposztát úgy készítjük, mint a kovászos uborkát.

A megtisztított káposztát vékonyan felvágjuk.



Egy 5 literes üveget alaposan kimosunk.

Az üveg aljára tesszük a jól megmosott kaporszárat.

A káposztát belenyomkodjuk az üvegbe.

Közben mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és a szemes borsot is.

Ha maradt még kapor, azt is beletesszük.






Közben vizet forralunk, amibe a sót tesszük.

Megpirítunk egy szelet kenyeret és azt a káposzta tetejére helyezzük.

Most az üveget egy lábasba helyezzük, amibe meleg vizet öntöttünk.
Az üvegbe belehelyezünk egy kanalat, mert ez meggátolja, hogy a forró víztől szétrepedjen az üveg.

Végül óvatosan 1-2 merőkanalanként rámerjük a sós vizet a káposztára.
Ne siessünk, mindig várjunk egy kicsit, hogy az üveg felvegye a forró víz hőmérsékletét.

Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e a lé, ha kell tegyünk még bele egy kevés sót.

Egy vastagabb papírtörlőt tegyünk az üveg tetejére, amit befőttes gumival rögzítsünk.

Tegyük ki a szabadba a napra.

Általában 2-3 nap alatt elkészül.
Naponta látogassuk meg, ha kell öntsünk utána egy kis sós lét, amiből egy bögrével nem árt félretenni.

Ha már elég savanyú, akkor le lehet szedni a kenyeret a tetejéről.
Ha még tovább hagyjuk érni, akkor már csak puhulni fog.



Magában is finom, de egy pörkölttel összefőzve, kaporral megízesítve nagyon ízes, könnyű nyári egytálételt kapunk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.