Hozzávalók:
- 1,5 fej fejes káposzta
- 1 nagy csokor friss kaporszár
- 1 nagy fej fokhagyma
- 10-15 db egész fekete bors
- 4 db babérlevél
- 4-5 tk só
- 1 szelet pirított kenyér
- víz
Elkészítés:
A kovászos káposztát úgy készítjük, mint a kovászos uborkát.
A megtisztított káposztát vékonyan felvágjuk.
Egy 5 literes üveget alaposan kimosunk.
Az üveg aljára tesszük a jól megmosott kaporszárat.
A káposztát belenyomkodjuk az üvegbe.
Közben mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet és a szemes borsot is.
Ha maradt még kapor, azt is beletesszük.
Közben vizet forralunk, amibe a sót tesszük.
Megpirítunk egy szelet kenyeret és azt a káposzta tetejére helyezzük.
Most az üveget egy lábasba helyezzük, amibe meleg vizet öntöttünk.
Az üvegbe belehelyezünk egy kanalat, mert ez meggátolja, hogy a forró víztől szétrepedjen az üveg.
Végül óvatosan 1-2 merőkanalanként rámerjük a sós vizet a káposztára.
Ne siessünk, mindig várjunk egy kicsit, hogy az üveg felvegye a forró víz hőmérsékletét.
Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e a lé, ha kell tegyünk még bele egy kevés sót.
Egy vastagabb papírtörlőt tegyünk az üveg tetejére, amit befőttes gumival rögzítsünk.
Tegyük ki a szabadba a napra.
Általában 2-3 nap alatt elkészül.
Naponta látogassuk meg, ha kell öntsünk utána egy kis sós lét, amiből egy bögrével nem árt félretenni.
Ha már elég savanyú, akkor le lehet szedni a kenyeret a tetejéről.
Ha még tovább hagyjuk érni, akkor már csak puhulni fog.
Magában is finom, de egy pörkölttel összefőzve, kaporral megízesítve nagyon ízes, könnyű nyári egytálételt kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.