Hozzávalók:
Elkészítés:
A babot és a füstölt oldalast, csülköt vagy tarját előző nap hideg vízben beáztatjuk.
Elkészítés előtt leszűrjük a babot és lecsöpögtetjük a húsokat.
A gerslit többször váltott vízben leöblítjük, majd leszűrjük.
A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk és a zsíron megdinszteljük.
A hagymát összekeverjük a babbal, gerslivel.
A húsokat, kolbászt apró kockákra karikára vágjuk.
Összekeverjük a babbal, gerslivel.
Egy nagy fazékba alulra letesszük a szalonna bőrkét és ráöntjük az összeállított babot.
Fokhagymapréssel rányomjuk a fokhagymát.
Bátran használjuk a fokhagymát, ez adja majd meg az ízét az ételnek.
Itt eltérek Margit barátnőm receptjétől, mert én 3-3 db apró kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot is teszek az ételbe.
Szerintem ettől szaftosabb lesz az étel.
Jól összekeverjük az egészet.
Most kanállal megemelve készítsünk fészkeket, ahová a tojásokat elhelyezzük.
Az eredeti receptben jól megmosott tojásokat kell héjastól beletenni, ám én azt nem szeretem.
Én inkább előtte mindig külön megfőzöm, gyorsan hideg víz alatt lehűtöm és meghámozom a tojásokat.
Majd ezeket rejtem el a sóletben.
Praktikusabb is így, nem kell majd hámozgatni az elkészült ételben.
Végül hozzáadjuk a fűszereket, az elmorzsolt leveskockát, az ételízesítőt, a borsot, kevés sót (mert a füstölt húsok is sósak!) és a piros fűszerpaprikát.
Felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi.
A tűzhelyen nagy lángon felforraljuk az egészet.
Ha felforrt, fedőt teszünk rá és a sütőben 200 C fok körüli hőmérsékleten puhára főzzük.
A recept szerint 4-5 óra kell a főzéshez, de nekem 2-2,5 óra elég volt és puha lett a bab.
Mindenesetre ellenőrizzük 2 óra elteltével, hogy hogy áll a főzés.
Akkor jó, ha még szaftos a bab, úgyis hűlés közben beszívja a levét.
Margitnak örök hálánk ezért a kitűnő receptért!
- 50 dkg tarkabab
- 40 dkg füstölt tarja/oldalas
- 20 dkg füstölt kolbász
- füstölt szalonna bőrke
- 25 dkg gersli
- 6 db tojás
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 4-5 fej lila hagyma
- 3 db zöldpaprika
- 3 db paradicsom
- 1-2 tk. ételízesítő
- 1-2 db marhahúsleves kocka
- só
- törött bors
- fűszerpaprika
- 2-3 ek libazsír
Elkészítés:
A babot és a füstölt oldalast, csülköt vagy tarját előző nap hideg vízben beáztatjuk.
Elkészítés előtt leszűrjük a babot és lecsöpögtetjük a húsokat.
A gerslit többször váltott vízben leöblítjük, majd leszűrjük.
A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk és a zsíron megdinszteljük.
A hagymát összekeverjük a babbal, gerslivel.
A húsokat, kolbászt apró kockákra karikára vágjuk.
Összekeverjük a babbal, gerslivel.
Egy nagy fazékba alulra letesszük a szalonna bőrkét és ráöntjük az összeállított babot.
Fokhagymapréssel rányomjuk a fokhagymát.
Bátran használjuk a fokhagymát, ez adja majd meg az ízét az ételnek.
Itt eltérek Margit barátnőm receptjétől, mert én 3-3 db apró kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot is teszek az ételbe.
Szerintem ettől szaftosabb lesz az étel.
Jól összekeverjük az egészet.
Most kanállal megemelve készítsünk fészkeket, ahová a tojásokat elhelyezzük.
Az eredeti receptben jól megmosott tojásokat kell héjastól beletenni, ám én azt nem szeretem.
Én inkább előtte mindig külön megfőzöm, gyorsan hideg víz alatt lehűtöm és meghámozom a tojásokat.
Majd ezeket rejtem el a sóletben.
Praktikusabb is így, nem kell majd hámozgatni az elkészült ételben.
Végül hozzáadjuk a fűszereket, az elmorzsolt leveskockát, az ételízesítőt, a borsot, kevés sót (mert a füstölt húsok is sósak!) és a piros fűszerpaprikát.
Felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi.
A tűzhelyen nagy lángon felforraljuk az egészet.
Ha felforrt, fedőt teszünk rá és a sütőben 200 C fok körüli hőmérsékleten puhára főzzük.
A recept szerint 4-5 óra kell a főzéshez, de nekem 2-2,5 óra elég volt és puha lett a bab.
Mindenesetre ellenőrizzük 2 óra elteltével, hogy hogy áll a főzés.
Akkor jó, ha még szaftos a bab, úgyis hűlés közben beszívja a levét.
Margitnak örök hálánk ezért a kitűnő receptért!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.