2012. július 14., szombat

Sólet Margit-módra

Hozzávalók:


  • 50 dkg tarkabab
  • 40 dkg füstölt tarja/oldalas
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • füstölt szalonna bőrke
  • 25 dkg gersli
  • 6 db tojás
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 4-5 fej lila hagyma
  • 3 db zöldpaprika
  • 3 db paradicsom
  • 1-2 tk. ételízesítő
  • 1-2 db marhahúsleves kocka
  • törött bors
  • fűszerpaprika
  • 2-3 ek libazsír


Elkészítés:

A babot és a füstölt oldalast, csülköt vagy tarját előző nap hideg vízben beáztatjuk.
Elkészítés előtt leszűrjük a babot és lecsöpögtetjük a húsokat.
A gerslit többször váltott vízben leöblítjük, majd leszűrjük.



A lila hagymát vékony szeletekre vágjuk és a zsíron megdinszteljük. 

A hagymát összekeverjük a babbal, gerslivel.



A húsokat, kolbászt apró kockákra karikára vágjuk.


Összekeverjük a babbal, gerslivel.

Egy nagy fazékba alulra letesszük a szalonna bőrkét és ráöntjük az összeállított babot.


Fokhagymapréssel rányomjuk a fokhagymát.
Bátran használjuk a fokhagymát, ez adja majd meg az ízét az ételnek.

Itt eltérek Margit barátnőm receptjétől, mert én 3-3 db apró kockákra vágott zöldpaprikát és paradicsomot is teszek az ételbe.
Szerintem ettől szaftosabb lesz az étel.


Jól összekeverjük az egészet.

Most kanállal megemelve készítsünk fészkeket, ahová a tojásokat elhelyezzük.
Az eredeti receptben jól megmosott tojásokat kell héjastól beletenni, ám én azt nem szeretem.
Én inkább előtte mindig külön megfőzöm, gyorsan hideg víz alatt lehűtöm és meghámozom a tojásokat.
Majd ezeket rejtem el a sóletben.
Praktikusabb is így, nem kell majd hámozgatni az elkészült ételben.


Végül hozzáadjuk a fűszereket, az elmorzsolt leveskockát, az ételízesítőt, a borsot, kevés sót (mert a füstölt húsok is sósak!) és a piros fűszerpaprikát.

Felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi.
A tűzhelyen nagy lángon felforraljuk az egészet.
Ha felforrt, fedőt teszünk rá és a sütőben 200 C fok körüli hőmérsékleten puhára főzzük.
A recept szerint 4-5 óra kell a főzéshez, de nekem 2-2,5 óra elég volt és puha lett a bab.
Mindenesetre ellenőrizzük 2 óra elteltével, hogy hogy áll a főzés.

Akkor jó, ha még szaftos a bab, úgyis hűlés közben beszívja a levét.


Margitnak örök hálánk ezért a kitűnő receptért!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.