Hozzávalók:
- 1/4 kg kacsazúza
- 1/4 kg kacsanyak
- 2 db csirkemell
- 5 db csirkefar
- 2-3 szelet sertés karaj
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 tk. piros fűszerpaprikapor
- 2 cikk fokhagyma
- 3 db kápia paprika
- 4-5 db paradicsom
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1/4 kg zöldborsó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek. olaj
- só
- bors
- 1 csipet majoránna
- 1 csipet őrölt köménymag
- 1 csipet sáfrány
- 1 csipet kurkuma
- 1 pici erős paprika
- 50 dkg rizs
Elkészítés:
Előkészítjük a húsokat.
Megtisztítjuk, megmossuk és kisebb darabokra
aprítjuk.
Minél több fajta húst teszünk bele, annál finomabb
lesz.
Először pörköltöt készítünk.
Arra ügyeljünk, hogy a hosszabb főzést
igénylő húsokat kezdjük főzni.
Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apró
kockára vágott vöröshagymát.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát,
elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.
Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kockákra
vágott húst.
Először a zúzát és a nyakat tesszük bele.
Kavargatva erős tűzön kicsit pirítjuk a
húst, majd kisebbre állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.
Ha kell öntünk bele 1-2 pohár meleg vizet.
Amikor a zúza már puhul tegyük bele a
csirkefart, kicsit később a sertéshúst, majd a legvégén a csirkemellet.
Főzés közben hozzáadjuk a pici kockákra vágott
paradicsom és zöldpaprika felét, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk
és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majoránnával.
Amikor a hús már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a
karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és a zöldborsót.
Szórjuk bele a petrezselyem apróra vágott szárát, ez
finom friss ízt ad az ételnek.
Tegyük bele a maradék paprikát, paradicsomot.
Mindig legyen elég víz rajta és jó sűrű
szaftja.
Pár perc múlva tegyük bele a megmosott,
leszűrt rizst.
Most adjuk hozzá a kurkumát, sáfrányt.
Sózzuk meg ismét.
Öntsük fel vízzel, hogy jó bőven
ellepje.
Elkeverjük, majd nagy lángon
felforraljuk az ételt.
Egyszer elkeverjük, majd a
lángot takarékra állítjuk és fedő alatt kb. 15-20 percig főzzük.
Ekkor megnézzük, hogy puha-e a rizs.
Ha kell továbbfőzzük, kevés vizet is
tölthetünk utána, ha elfőtte volna.
Amikor elzárjuk a tűzet, akkor még
legyen tocsogós a rizs, mint egy rizotto, mert a rizs úgyis felszívja majd a
levét.
Nehogy száraz legyen.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.