2012. október 29., hétfő

Zöldséges rizses hús


Hozzávalók:

  • 1/4 kg kacsazúza
  • 1/4 kg kacsanyak
  • 2 db csirkemell
  • 5 db csirkefar
  • 2-3 szelet sertés karaj 
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1-2 tk. piros fűszerpaprikapor
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 db  kápia paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1/4 kg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olaj 
  • bors
  • 1 csipet majoránna
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 pici erős paprika 
  • 50 dkg rizs


Elkészítés:

Előkészítjük a húsokat.
Megtisztítjuk, megmossuk és kisebb darabokra aprítjuk.
Minél több fajta húst teszünk bele, annál finomabb lesz.


Először pörköltöt készítünk.
Arra ügyeljünk, hogy a hosszabb főzést igénylő húsokat kezdjük főzni.

Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kockákra vágott húst.
Először a zúzát és a nyakat tesszük bele.

Kavargatva erős tűzön kicsit pirítjuk a húst, majd kisebbre állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.

Ha kell öntünk bele 1-2 pohár meleg vizet. 

Amikor a zúza már puhul tegyük bele a csirkefart, kicsit később a sertéshúst, majd a legvégén a csirkemellet.

Főzés közben hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsom és zöldpaprika felét, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majoránnával.



Amikor a hús már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és a zöldborsót.
Szórjuk bele a petrezselyem apróra vágott szárát, ez finom friss ízt ad az ételnek.
Tegyük bele a maradék paprikát, paradicsomot.


Mindig legyen elég víz rajta és jó sűrű szaftja. 

Pár perc múlva tegyük bele a megmosott, leszűrt rizst.
Most adjuk hozzá a kurkumát, sáfrányt. Sózzuk meg ismét.
Öntsük fel vízzel, hogy jó bőven ellepje.

Elkeverjük, majd nagy lángon felforraljuk az ételt.
Egyszer elkeverjük, majd a lángot takarékra állítjuk és fedő alatt kb. 15-20 percig főzzük.

Ekkor megnézzük, hogy puha-e a rizs.
Ha kell továbbfőzzük, kevés vizet is tölthetünk utána, ha elfőtte volna.
Amikor elzárjuk a tűzet, akkor még legyen tocsogós a rizs, mint egy rizotto, mert a rizs úgyis felszívja majd a levét.
Nehogy száraz legyen. 



Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.