2012. január 29., vasárnap

Rácponty Papa-módra


Hozzávalók:

Még nyersen
  • 1 egész ponty 
  • 2 kg burgonya
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 nagyobb sárgarépa
  • 1-2 fehérrépa
  • 1 nagy doboz tejfel
  • 1-2 csipet bors
  • 10 cikk fokhagyma
  • 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez
  •  5-6 ek. olaj ( zsír)
  • 1-2 kk pirospaprika



Elkészítés: 

A pontyot megtisztítjuk, a keserűfogát eltávolítjuk, a hasát teljes hosszában szétvágjuk és mindkét oldalát kívülről jó sűrűn, mélyen beírdaljuk. A hal szemét ajánlatos eltávolítani.

A szalonnát apróra kockázzuk, a répákat apróra reszeljük és késes robotgéppel, esetleg darálóval krémessé daráljuk, belenyomjuk a fokhagymákat is és kis borsot, sót adunk hozzá.

A nagy gáztepsit vagy más nagyobb méretű tepsit vékonyan kiolajozunk és a nyers, vékony karikára vágott burgonyával sűrűn beterítjük. 
Megsózzuk. 
(Jó sokat számítsunk belőle, mert általában mindenki a krumplit fogja vadászni, olyan finom lesz.)

A hal bőrén a beírdalt résekbe jó bőségesen kézzel belemaszírozzuk a szalonnás pépet és a belsejét is alaposan megkenjük a krémmel.
Majd a halat ráhelyezzük a krumplira, állítva mintha úszna. 
Ha jól széthúzzuk a két oldalát, úgy könnyen megáll. 
Megsülve
(Papa néha egy sörösüveget dugott a hal hasába és azon sütötte meg.) 

A maradék szalonnás krémet kenegessük rá a burgonyára.

Készítsünk egy kis piros színű olajat: egy kis lábosban forrósítsuk fel az olajat és a tűzről levéve keverjük bele a nagyon szép piros színű paprikát.

Most jön a legkreatívabb rész: 
a jól elkevert tejföllel fedjük be a halat és a krumplira is jusson belőle. 

Majd  a hal  gerincéről  lecsorgatva öntsük rá a paprikás olajat.

Tegyük sütőbe és süssük addig, amíg a hal is át nem sül és burgonya is szép ropogós nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.