Hozzávalók:
Elkészítés:
Zsiradékon teflon edényben szép aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
Megsózzuk. Félretesszük.
A hajában főtt burgonyát meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük.
Még melegen elkeverjük a zsírral, sóval, liszttel, darával és a tojással.
Megízleljük, lehessen érezni a sós ízt.
Lisztezett gyúrótáblán adagonként kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
Mindegyikbe belehelyezünk egy kimagozott szilvát, amelybe őrölt fahéjat és egy fél kockacukrot tettünk.
Lisztes kezünkkel összecsippentjük a széleket és kerek gombócokká formáljuk.
Lisztezett tálcára helyezzük a gombócokat.
Közben egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk és 1 ek. olajat teszünk bele.
Óvatosan a forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat, annyit, amennyi a fazék alján kényelmesen elfér.
Megvárjuk, amíg feljön a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és a pirított prézlibe forgatjuk bele.
Őrölt fahéjjal kevert porcukorral/kristálycukorral meghintjük.
Mi jó sok tejföllel kínáljuk.
Mindig készítünk nudlit is.
Ehhez a tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk és 3-4 cm hosszú csíkokká vágjuk.
Ezt is lisztezett tálcára helyezzük, majd a gombóchoz hasonlóan főzzük ki.
Leszűrjük és prézlibe vagy cukros mákba, cukros dióba forgatjuk.
Kínálhatjuk lekvárral vagy tejföllel.
- 1 kg burgonya
- 20 dkg sima liszt
- 10 dkg rétes liszt
- 1 púpos ek. búzadara
- 1 púpos ek. libazsír
- 1 tojás
- só
- 1 ek. olaj
- szilva
- kockacukor
- őrölt fahéj
- darált zsemlemorzsa
- por/kristálycukor
- tejföl
Elkészítés:
Zsiradékon teflon edényben szép aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
Megsózzuk. Félretesszük.
A hajában főtt burgonyát meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük.
Még melegen elkeverjük a zsírral, sóval, liszttel, darával és a tojással.
Megízleljük, lehessen érezni a sós ízt.
Lisztezett gyúrótáblán adagonként kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk.
Mindegyikbe belehelyezünk egy kimagozott szilvát, amelybe őrölt fahéjat és egy fél kockacukrot tettünk.
Lisztes kezünkkel összecsippentjük a széleket és kerek gombócokká formáljuk.
Lisztezett tálcára helyezzük a gombócokat.
Közben egy nagy fazékban vizet forralunk, megsózzuk és 1 ek. olajat teszünk bele.
Óvatosan a forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat, annyit, amennyi a fazék alján kényelmesen elfér.
Megvárjuk, amíg feljön a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük és a pirított prézlibe forgatjuk bele.
Őrölt fahéjjal kevert porcukorral/kristálycukorral meghintjük.
Mi jó sok tejföllel kínáljuk.
Mindig készítünk nudlit is.
Ehhez a tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk és 3-4 cm hosszú csíkokká vágjuk.
Ezt is lisztezett tálcára helyezzük, majd a gombóchoz hasonlóan főzzük ki.
Leszűrjük és prézlibe vagy cukros mákba, cukros dióba forgatjuk.
Kínálhatjuk lekvárral vagy tejföllel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.