2012. március 4., vasárnap

Három káposztás oldalas



Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 2 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 5 cikk fokhagyma
  • 1 ek. őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek. darált házi édes paprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • kis csokor kapor
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 3-4 marék savanyú káposzta
  • ½ fej kelkáposzta
  • ¼ fej fejes káposzta
  • 4 dl tejföl
  • 1 ek. liszt

Elkészítés:

Egy lábasban az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát.
Ilyenkor teszem bele a köménymagot is, hogy jól megpiruljon, így intenzívebb az aromája.

Levesszük a tűzről az edényt és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk egy ek. vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a megmosott, vékony csíkokra vágott és besózott oldalast.
Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, amíg ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.
Ekkor majdnem takarékra állítjuk a gázt és fedővel lefedjük a lábast.

Úgy 10 perc múlva megnézzük, hogy mennyi levet engedett és ha kell, öntünk bele még 1 pohárka meleg vizet.
Hozzáadjuk a babérlevelet, a pici kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, a paprika krémet. Ha kell, utána sózunk.
A szaftja mindig jó sűrű legyen.

Fél óra múlva hozzáadjuk a háromféle káposztát, rászórjuk a finomra vágott kaprot és jól összekeverjük.
Fedő alatt még negyed órát főzzük.

A hús időközben már bizonyára puha lesz, azt onnan is látjuk, hogy lehúzódik a csontról, amit könnyen ki is lehet belőle húzni.
A káposztának nem kell túl puhának lennie.

Most behabarjuk, vagyis úgy 1 dl vízben simára keverjük a lisztet majd hozzáadjuk a tejfölt. 
Ezzel is simára keverjük és beleöntjük a káposztás húshoz.
Jól elkeverjük. Egyet rottyan és már kész is.


Ez tulajdonképpen a székelykáposzta receptje.

Szoktam csak savanyú káposztából is készíteni.

Ha a háromféle káposztát tesszük bele, akkor különösen finom lesz, a kelkáposzta kicsit édeskés és lazább állagú, a fejes káposzta roppanósabb, a savanyú káposztától pedig finom pikáns lesz az íze.

Természetesen a hús is lehet sertés lapocka, comb vagy csülök is.
Finom úgy is, ha csirkecombból készítjük vagy pulykahúst teszünk bele.

Nem muszáj behabarni, lehet csak tejföllel kínálni is.

Végtelen a variációk sora, szerintem a kapor mindig kell bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.