Hozzávalók:
- 2 kakas aprólék
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 tk. piros fűszerpaprika por
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1-2 db paradicsom
- 2 ek. olaj (zsír)
- só
- bors
- 2 csipet majoranna
- 1 csipet őrölt köménymag
- 1-2 tk. nem erős, házi pritamin paprika krém
- 1 pici erős paprika krém
- 5-6 db sárgarépa
- 5 db fehérrépa
- 1 közepes zellergumó
- 1 kis karalábé
- 2-3 szál zeller
- víz
Elkészítés:
A kakast megtisztítjuk, tollakat, szőröket eltávolítjuk, a
lábakról a körmöt levágjuk, a faráról a csücskös végét eltávolítjuk.
A nagyobb darabokat félbevágjuk. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük.
Egy nagyobb fazékban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára
vágott vöröshagymát.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát,
elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek.vizet, hogy a paprika ne égjen meg.
Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kakast.
Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem
fehéredik és minden pórusát be nem zárja.
Ekkor hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot,
zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük
az őrölt köménnyel, pici majorannával, tegyünk bele a kétféle paprika krémet.
Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és közepes lángon, fedővel
lefedve kb 1,5 órát főzzük.
Ha már majdnem puha a hús, akkor beletesszük az összes
zöldséget, amelyet karikára, kockára vágtunk.
Felöntjük még vízzel, hogy az egészet ellepje.
Még kb negyed órát főzzük.
Ha a kakas túl sok zsírt engedne, akkor bezöldségelés előtt merőkanállal kanalazzuk le róla a felesleget.
Ezt a levest nagyon jól kiegészíti a májgaluska.
(lásd külön recept)
Természetesen ugyanígy készítjük a csirkéből, borjúból vagy
más húsból is a becsináltat.
Lehet tárkonyos vagy kapros fűszerezést is választani és lehet
tejszínes habarással kicsit selymesíteni az ízén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.