Hozzávalók:
Még nyersen |
- 1 egész ponty
- 2 kg burgonya
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2-3 nagyobb sárgarépa
- 1-2 fehérrépa
- 1 nagy doboz tejfel
- 1-2 csipet bors
- 10 cikk fokhagyma
- 1 ek olaj a tepsi kikenéséhez
- 5-6 ek. olaj ( zsír)
- 1-2 kk pirospaprika
Elkészítés:
A pontyot megtisztítjuk, a keserűfogát eltávolítjuk, a hasát
teljes hosszában szétvágjuk és mindkét oldalát kívülről jó sűrűn, mélyen beírdaljuk. A hal szemét ajánlatos eltávolítani.
A szalonnát apróra kockázzuk, a répákat apróra reszeljük és
késes robotgéppel, esetleg darálóval krémessé daráljuk, belenyomjuk a
fokhagymákat is és kis borsot, sót adunk hozzá.
A nagy gáztepsit vagy más nagyobb méretű tepsit vékonyan
kiolajozunk és a nyers, vékony karikára
vágott burgonyával sűrűn beterítjük.
Megsózzuk.
(Jó sokat számítsunk belőle, mert általában mindenki a krumplit fogja vadászni,
olyan finom lesz.)
A hal bőrén a beírdalt résekbe jó bőségesen kézzel
belemaszírozzuk a szalonnás pépet és a belsejét is alaposan megkenjük a
krémmel.
Majd a halat ráhelyezzük a krumplira, állítva mintha úszna.
Ha jól széthúzzuk a két oldalát, úgy könnyen megáll.
Megsülve |
(Papa néha egy
sörösüveget dugott a hal hasába és azon sütötte meg.)
A maradék szalonnás krémet kenegessük rá a burgonyára.
Készítsünk egy kis piros színű olajat: egy kis lábosban
forrósítsuk fel az olajat és a tűzről levéve keverjük bele a nagyon szép piros
színű paprikát.
Most jön a legkreatívabb rész:
a jól elkevert tejföllel
fedjük be a halat és a krumplira is jusson belőle.
Majd a hal
gerincéről lecsorgatva öntsük rá a
paprikás olajat.
Tegyük sütőbe és süssük addig, amíg a hal is át nem sül és
burgonya is szép ropogós nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.