Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 6-8 db burgonya
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 5-6 cikk fokhagyma
- só
- bors
- őrölt köménymag
- csipet majoranna
- 1 ek. ételízesítő (vegeta)
- 1 tk. pritamin paprika krém
- 1-2 ek. olaj (zsír)
- 2 ek. liszt
- 1 púpos tk. őrölt pirospaprika
- 1-2 dl víz
Elkészítés:
A kelkáposztát megtisztítjuk, a külső fonnyadt,
hibás vagy az olyan káposztalepke fonalas-molyos leveleket eldobjuk és egy
tálban meleg vízbe tesszük pár percre, hogy az esetlegesen bent bújkáló bogarak
előjöjjenek.
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és a
káposztával együtt lábasba tesszük és annyi vízzel felöntjük, amennyi
ellepi.
Beízesítjük a sóval, borssal, őrölt köménnyel,
majorannával és az ételízesítővel, de vigyázzunk nehogy elsózzuk!
Lehet
beletenni egy-egy paradicsomot (vagy 1 kanál paradicsompürét) és paprikát.
A
fokhagyma felét is bele lehet tenni, így jobban belefő az íze és selymesebb
lesz, mintha csak a végén tennénk bele mindet.
Nagyon hamar megfő, ha már a krumplit át tudjuk
szúrni a kés hegyével, addigra a kelkáposzta is jó, sőt úgy még finomabb, ha
kicsit ropogósabb a káposzta, ezért jó módszer, ha a fele káposztát később
tesszük bele, így találunk ressebb falatokat is.
Amikor már félig puha, akkor készítünk egy rántást.
Egy kis lábasba tesszük az olajat és üvegesre
pirítjuk benne az apró kockákra vágott hagymát. Beletesszük a lisztet és 1-2
percig főzzük, amíg jól rotyogni kezd.
Gyorsan fokhagymanyomóval belenyomjuk a
maradék fokhagymát, egyet rottyan és máris levesszük a tűzről, nehogy megégjen.
Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, elkeverjük és felöntjük a hideg vízzel.
Ha félünk attól, hogy csomós lesz, akkor egyszerűen
egy szűrőn keresztül öntjük bele, miközben folyamatosan keverjük.
Még egy pár percig főzzük, megkevergetjük, mert a
liszt miatt hamar odaéghet.
Fasírttal, virslivel esetleg sült hússal
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.