2012. március 11., vasárnap

Becsinált kakasleves májgaluskával



Hozzávalók:

  • 2 kakas aprólék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 tk. piros fűszerpaprika por
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 ek. olaj (zsír)
  • bors
  • 2 csipet majoranna
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1-2  tk. nem erős, házi pritamin paprika krém
  • 1 pici erős paprika krém
  • 5-6 db sárgarépa
  • 5 db fehérrépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 kis karalábé
  • 2-3 szál zeller
  • víz
Elkészítés:

A kakast megtisztítjuk, tollakat, szőröket eltávolítjuk, a lábakról a körmöt levágjuk, a faráról a csücskös végét eltávolítjuk.
A nagyobb darabokat félbevágjuk. A húst megmossuk, lecsöpögtetjük.

Egy nagyobb fazékban az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.

Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk 1-2 ek.vizet, hogy a paprika ne égjen meg.
Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a kakast.

Kavargatva erős tűzön addig pirítjuk a húst, ameddig ki nem fehéredik és minden pórusát be nem zárja.

Ekkor hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát, belenyomjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk és megfűszerezzük az őrölt köménnyel, pici majorannával, tegyünk bele a kétféle paprika krémet.
Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és közepes lángon, fedővel lefedve kb 1,5 órát főzzük.



Ha már majdnem puha a hús, akkor beletesszük az összes zöldséget, amelyet karikára, kockára vágtunk.

Felöntjük még vízzel, hogy az egészet ellepje.

Még kb negyed órát főzzük.


Ha a kakas túl sok zsírt engedne, akkor bezöldségelés előtt merőkanállal kanalazzuk le róla a felesleget.




Ezt a levest nagyon jól kiegészíti a májgaluska.
(lásd külön recept)


Természetesen ugyanígy készítjük a csirkéből, borjúból vagy más húsból is a becsináltat.

Lehet tárkonyos vagy kapros fűszerezést is választani és lehet tejszínes habarással kicsit selymesíteni az ízén. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.